De Ultieme Gids voor Stoelen Kopen: Vind de Perfecte Stoel voor Jouw Eethoek
Ga je jouw eethoek vernieuwen? Grote kans dat je ook nieuwe Stoelen gaat kopen. Dat kan nog wel eens een lastig klusje zijn: want er is ontzettend veel keuze! Fijn, want dan weet je zeker dat jouw ideale stoel er ook tussen zit. Maar hoe weet je nu waar je allemaal op moet letten bij het Stoelen kopen? VenturaDesign zocht het voor je uit en zet het in deze blog allemaal voor je op een rijtje. Hier lees je alles over de perfecte zithoogte, zitdiepte en combinatie met je eettafel. Lees je mee? Niks zo belangrijk als fijne eetkamerstoelen. Want als je een drukke dag gehad hebt, dan wil je gewoon lekker ontspannen daarna. En dat begint al aan de keukentafel tijdens het eten. Even uitgebreid bijpraten over de dag en lekker eten. Dan is het wel belangrijk dat je superlekker zit, toch? Je wilt geen last krijgen van je rug, of op een te harde stoel zitten. Stoelen die net niet lekker bij je tafel of bij je eigen postuur passen, zijn ook heel vervelend. Het is dus belangrijk dat je op al deze dingen let als je een stoel gaat kopen. Want als je de stoel hebt die precies goed is afgestemd op jouw eisen, dan weet je pas zeker dat je iedere ochtend lekker uitgebreid kunt ontbijten en het moeiteloos tien gangen volhoudt tijdens etentjes met vrienden. En dat tweede potje Risk? Dat is ook geen probleem als je comfortabel zit. Kom maar op!
Stoel kopen: welke afmetingen zijn belangrijk?
Ga je een stoel kopen, dan let je natuurlijk op de afmetingen van je stoel. Niet alleen de hoogte, maar ook de zithoogte en -diepte. Daarnaast is ook de hoogte van de armleuningen van belang. De meeste Stoelen hebben een zithoogte van 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte van een stoel is 46 tot 59 centimeter. Stoelen zonder armleuningen zijn daarbij vaak minder breed dan stoelen die wel armleuningen hebben. Handig om rekening mee te houden als je meerdere stoelen naast elkaar aan tafel wilt plaatsen! De hoogte van een stoel is weer belangrijk als je wilt berekenen of de stoel wel onder de tafel past. Meestal wil je een ruimte van ongeveer 2 centimeter tussen de armleuning en het tafelblad houden, zodat je er met je hand nog tussen past. Fijn als je de stoel wilt aanschuiven of pakken!
Zithoogte bepalen
De zithoogte is bij het kopen van een stoel ontzettend belangrijk voor het zitcomfort. Die heeft namelijk alles te maken met je zithouding. Je wilt bijvoorbeeld altijd je wervelkolom in zijn natuurlijke welving houden. Hoe dat eruit ziet? Ga maar eens rechtop tegen de stoelleuning zitten. Heeft je rug dan een lichte holling? Perfect! Daarnaast is het belangrijk dat je voeten plat op de grond kunnen staan en je knieën een hoek hebben van 90 graden. Daardoor worden je bovenbenen niet te veel belast. Ben je dus wat kleiner? Dan heb je ook een lagere zithoogte nodig. Anders kun je misschien niet met je voeten op de grond. En dat zit niet fijn! Langere personen hebben juist een hogere zithoogte nodig, zodat ze toch zoveel mogelijk die hoek van 90 graden met hun knieën kunnen maken. En dan moeten we het ook nog hebben over de zitdiepte. Want ook hier geldt: hoe korter je benen, des te korter de stoel idealiter is. Voor langere bovenbenen is het juist fijn om ook een langere zitting te hebben. Dan verdeel je jouw gewicht namelijk beter over je benen.
Past de stoel bij de tafel?
Ga je een stoel kopen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de stoel afstemt op jouw eigen postuur, maar daarna moet hij ook gewoon bij de tafel passen. Niet alleen qua stijl, maar ook qua afmetingen. Heb je een hogere tafel, dan zullen lage stoelen niet zo fijn zitten. En andersom natuurlijk ook niet. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met de lengte van je tafel. Reken goed uit hoeveel stoelen er aan de tafel kunnen staan! Houd daarbij ook rekening met de tafelpoten. Meestal staan die precies in de hoek van de tafel, maar je hebt ook tafels waar de poten meer naar binnen staan en tafels die misschien in het midden ook wel een poot hebben. Daardoor kunnen er misschien minder stoelen aan die tafel staan.